Μαθητές από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ρεθύμνου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το βιοντίζελ και τα πλεονεκτήματα από την ανακύκλωση Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων (ΧΜΕ) κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται στο περιβάλλον από λάθος διαχείριση των ΧΜΕ, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ και τη σημασία της ενημέρωσης με σκοπό την αλλαγή συνηθειών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, οικογένεια, δάσκαλοι) και πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2014).

 

 

 

Ο κος Γιώργος Γεωργαλής, Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του Πολυτεχνείου Κρήτης για την υλοποίηση πιλοτικού έργου με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης ΧΜΕ. Τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μαθητές για τη ανακύκλωση ΧΜΕ και μίλησε για τη στήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους δημότες, τεχνικής υποστήριξης των υπηρεσιών του δήμου και ποιοτικών ελέγχων του παραγόμενου βιοντίζελ. Ενθάρρυνε τους μαθητές να συλλέγουν και να ανακυκλώνουν ΧΜΕ από το σπίτι τους έτσι ώστε τα σχολεία τους να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη (όπως βελτίωση υποδομών).

 


Εκ μέρους του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων η κα Αφροδίτη Φωτίου παρουσίασε τον σκοπό και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας RecOil. Ενημέρωσε σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκαλεί η απόρριψη των ΧΜΕ στο αποχετευτικό σύστημα, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα φυσικά οικοσυστήματα της πόλης και τόνισε τα οφέλη που προσφέρει η συλλογή και μετατροπή τους σε βιοντίζελ. Επίσης μίλησε για τις χρήσεις και τα πλεονεκτήματα του βιοντίζελ σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

 

Ακολούθησε η 1η δημόσια επίδειξη μετατροπής ΧΜΕ σε βιοντίζελ. Ο κος Γιώργος Ψωμάς, εκπρόσωπος της εταιρείας διάθεσης της αυτόνομης μονάδας παραγωγής βιοντίζελ, παρουσίασε λεπτομερώς τη διεργασία μετατροπής. Επίσης αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία για παραγωγή βιοντίζελ σε μικρή κλίμακα, σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι μαθητές τροφοδότησαν την μονάδα παραγωγής βιοντίζελ με ΧΜΕ που είχαν οι ίδιοι συλλέξει από το σπίτι τους. Η μονάδα παραγωγής θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους κατά τη διάρκεια του πιλοτικού έργου το οποίο υλοποιείται στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας RecOil.
 

 

Η εκδήλωση προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενώ οι μαθητές και οι δάσκαλοι εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα και την επιτυχία του πιλοτικού έργου.


 

Source: TUC