Den 22. April 2015 organiserede the Renewable and Sustainable Energy Systems Laboratory på Technical University of Crete (ReSEL TUC) et åbent arrangement på Conservatory of Fine Arts i Rethymno. Arrangementet var støttet af kommunen med involvering fra forvaltningerne for uddannelse, frivillighed, affaldshåndtering og miljøplanlægning samt foreningen for forældre til den lokale folkeskoles elever. Talerne var bl.a. borgmesteren, folk fra ReSEL-TUC holdet og RecOil konsortiet.

 

Under arrangementet blev borgerne informeret om:

 

• Værdien af brugt madolie til genanvendelse til biodiesel og fordelene for lokalsamfundet.

• Eksempler og best practices fra andre europæiske lande.

• Resultaterne af pilotprojektet i Rethymno og den nyetablerede UCO indsamlingsordning på offentlige steder; også hygiejne og sikkerhedsspørgsmål på indsamlingsstederne.

 

Lokale gæster deltog også, f.eks. Vice Governor for Spatial Planning and Environment (Kreta) Nikolaos Kalogeris, Vice Governor Maria Lioni, Vice Mayor of Education Georgios Georgalis, Vice Mayor of Waste Management, Dimitrios Leledakis, Vice Mayor of Culture and Tourism, Pepi Mpirliraki, ansatte i Rethymno Kommune og nabokommuner, repræsentanter for borgerforeninger, skoleledere, lærere og elever.

 

 

 

I velkomsttalen understregede borgmesteren den store interesse i fortsættelse af UCO genanvendelsen, som blev sat i stand på RecOils initiativ. Han sagde desuden, at pilotprojektet er et uddannelsesprojekt for hele familien. Professor Theocharis Tsoutsos introducerede tilhørerne for RecOil i store træk og rollen som Technical University of Crete har spillet i udvikling og realisering af pilotindsatsen. Georgios Georgalis, Vice Mayor of Education, udtrykte intentionen om at udvide pilotprojektet i alle 83 skoler i kommunen til september 2015. Matina Voltiraki – Xatzaki, formand for forældreforeningen i Rethymno Kommune takkede RecOil og TUC folkene for trænings – og motivationsaktiviteter udført på skolerne og udfordrede alle borgere til at deltage i indsamlingen i byen; hun understregede også de miljømæssige og økonomiske fordele.

 

Orlando Paraiba (Energy and Environment Agency of Arrábida), RecOil projektkoordinator, præsenterede RecOils hovedresultater. Pablo Quero García (Energy Agency Province of Cádiz), Filippo Giglio (Local Energy Agency Province of Cosenza) og Orlando Paraiba præsenterede initiativerne for at forbedre hele værdikæden for UCO til biodiesel og promovere indsamling i deres regioner i Spanien, Italien og Portugal. Valeria Magnolfi (European Biomass Industry Association) gav en hurtig introduktion til de eksisterende rammebetingelser i Europa på området.

 

Stavroula Tournaki (ReSEL-TUC) informerede om de skadelige virkninger af uhensigtsmæssig bortskaffelse af UCO for miljøet, kloaksystemet og rensningsanlæg samt mulighederne for dets genanvendelse til biodiesel. Hun præsenterede alle komponenterne i pilotprojektet i Rethymno, det store bidrag fra skolens elever/lærere/ledere og fokuserede på praktiske ting såsom hvilken olie, der kan genanvendes, hvordan man indsamler det og hvor indsamlingsstederne er.

 

Arrangementet sluttede med en ceremoni hvor 12 skoler, som er med i pilotprojektet, blev hædret for deres aktive deltagelse og bidrag til beskyttelse af miljøet. 

 

  

 

 

Source: ReSEL-TUC