EUBIA var vært for rundbordsdiskussionen Used Cooking Oil to Biodiesel Chain towards 2030 - Turning Waste into Resource den 3. marts 2015 med støtte fra RecOil projektholdet. Repræsentanter fra EU institutioner, NGOer, erhvervsliv og medier diskuterede nuværende barrierer og muligheder for markedet for brugt madolie til biodiesel. I denne kontekst præsenterede RecOil partnerskabet sin position paper UCO to Biodiesel towards 2030.

Arrangementet blev åbnet af projektofficer Emilio Font de Mora (EASME). Orlando Paraíba (ENA), projektkoordinator,gav et overblik over de vigtigste ting, der er kommet fra RecOil projektet. Han viste, hvordan deltagelsen fra både borgere og lokale myndigheder er essentiel for UCO indsamlingssystemer og præsenterede RecOils online værktøj.

Juan Elías Vergara Míguez (EUBIA) opsummerede de vigtigste lovgivningstekster for biobrændstof - og affald, som har indflydelse på udviklingen af kæden for UCO baseret biodiesel i EU.

Rundbordsdiskussionen, modereret af TheocharisTsoutsos (Technical University of Crete), var fokuseret på emner som ILUC Direktivet, rammebetingelser for biodiesel efter 2020og behovet for certificering, klassificering eller andre nationale incitamenter for biodiesel.

Trods omkostninger til indsamling og transport er UCO et relativt billigt råmateriale. Ydermere er forarbejdningsprocessen ikke specielt højteknologisk eller dyr.Derfor inkluderer det seneste udkast til ILUC Direktivet ikke UCO baseret biodiesel på listen over avancerede biobrændstoffer, mens det dog tæller dobbelt i målet om 10% decarbonisation i 2020.

UCO bør støttes for sit høje drivhusgasreduktionspotentiale i overensstemmelse med FuelQuality Direktivet. Beskæring af tilskud til første generations biobrændstoffer vil udgøre den største støtte til affaldsbaserede biobrændstoffer efter 2020. Europa Kommissionen har været meget interesseret i udvikling af kæden UCO til biodiesel i de seneste år. Faktisk har man medfinansieret adskillige projekter centreret om dette emne (bl.a. CIVITAS projektet). Nogle af disse projekter anerkendes som bestpractices på EU niveau og demonstrerer, at den lokale produktion af UCO-baseret biodiesel er miljømæssigt og økonomisk bæredygtig og en profitabel løsning for den offentlige transportsektor.

Ydermere skifter koordinationen af lovgivning og initiativer på markedet for biobrændsel mere og mere over til det nationale niveau. Som konsekvens vil nationale og lokale autoriteter spille en nøglerolle i udviklingen af passende regulativer, der fremmer UCO håndtering, og eliminere de eksisterende kontraster med forordningen for animalske biprodukter.

Den tredje artikel i Alternative Fuels Direktivet giver avancerede biobrændstoffer en vigtig rolle og baserer udviklingen af nationale mål og milepæle på pålidelig, opdateret information, analyse og fremskrivninger. De nationale myndigheder i EU28 MS ville spille en stor rolle i at fordele incitamenterne på en måde, som både er god for miljøet og de lokale økonomier.

Frivillige certificeringsordninger tilpasset affaldsbaseret biobrændstof må kunne tackle tyveri af UCO og bedrageri. På nuværende tidspunkt er en af de største barrierer, der skal overvindes, den manglende bevidsthed om UCOs miljømæssige, økonomiske og sociale følgevirkninger og potentialer. Desværre er størstedelen af EU's indbyggere og politikere ikke klar over fordelene ved at implementere UCO til biodiesel kæder på grund af dårlig synlighed i den offentlige debat. Således kræver UCO anvendelse en stor informationsindsats til offentligheden.

En anden forhindring er manglen på pålidelig data og UCO statistik.

Klik på linksene nedenfor for at se præsentationerne I pdf format: 

 

 

Source: EUBIA